Welke BBQ moet ik kiezen
Barbecue-en doen we natuurlijk allemaal wel eens. En daarmee bedoel ik eigenlijk niet het je helemaal volvreten met alleen vlees en salade en voorgesneden stokbrood met satésaus BBQ-en.
Lekker hoor, maar ik bedoel meer het èchte BBQ-en, zoals de Amerikanen dat doen en wat in Nederland flink in opkomst is de laatste jaren.
Oke, ik wil dus ook echt lekker vlees gaan barbeque-en, grillen of roken. Maar met wat voor soort BBQ? Welk type? Welk merk?
Welke BBQ kies je
Voor welk BBQ apparaat je kiest moet je natuurlijk kijken naar je eigen behoeftes, budget en ruimte in je tuin. Van dat laatste heb ik genoeg, behoeftes ook genoeg, maar mijn budget was niet al te hoog. Geen Green Egg voor mij dus. Wellicht een Weber of ander merk kogelbarbecue? Een offset smoker? Kolen of gas?
In het kort de types:
Kamado BBQ
Breed inzetbaar, voor zowel snel als low&slow. Vaak vrij prijzig.
Merken zoals; Kamado Joe, Big Green Egg, The Bastard
Kogel BBQ
Als de kogel groot genoeg is, ook breed inzetbaar. Beschikbaar in alle prijsklassen.
Merken zoals; Weber, Jamie Oliver, Kingstone
Houtskool BBQ
Voor het gewone BBQ-en met kolen of briketten. Niet altijd breed inzetbaar. Liefst met deksel.
Kan zelfs merkloos, als het maar vuur is. Het liefst met een in hoogte verstelbaar rooster.
Gas BBQ
In sommige gevallen ook breed inzetbaar. Belangrijk om sowieso een deksel te hebben.
Vele merken en prijsklasse te koop.
Offset smoker
Een BBQ voor indirecte warmte. Vlees komt dus niet direct boven de kolen, maar in een aparte ruimte waar de warmte en rook doorheen gaan, om zo langzaam het vlees te garen.
Welke BBQ kies ik
Ik heb een BBQ gekozen die mij eigenlijk alle opties geeft, namelijk de Grand Canyon van het merk BBGrill of Central Park. Met een klein budget mijn ideale BBQ!
Van links naar rechts heeft de BBQ een zij-brander, leuk om je saté warm te maken, maar vooral mega handig als starter te gebruiken voor je kolen of briketten.
Daarnaast het gasgedeelte. Standaard geleverd met twee gietijzeren roosters en heeft drie branders.
Naast het gas gedeelte bevindt zich de kolen BBQ. Dit wordt standaard geleverd met twee metalen roosters, maar is te verwisselen met de twee boven de gas BBQ. De roosters liggen vast, maar de hoogte van de kolenbak kan je gemakkelijk wijzigen.
Het kolen- en gasgedeelte zijn beide voorzien van een rekje in de deksel, alsware de tweede verdieping.
Helemaal rechts zit de pit, om off-set te kunnen smoken / roken. Hier zitten standaard ook twee metalen roosters bij en een soort rekje om je kolen op te leggen.
Review
Meer een buitenkeuken van slechte kwaliteit. Maar zou je deze BBQ met dik kwaliteit staal moeten kopen, ben je toch al gauw € 3000,- kwijt, terwijl deze BBQ ergens rond de € 500,- te koop is. Je mag voor dit geld dan ook niet te veel verwachten. De prijs-kwaliteit verhouding vind ik daarom erg goed.
Voor in de pit heb ik direct al wat moeten toevoegen om te zorgen dat de luchtstroom beter is. Op de foto kan je zien dat ik met een aantal (halve) stenen en een extra (oud)bbqrooster heb gezorgd dat er meer ruimte onstaan onder de brandstof die je toevoegd.
Verder vind ik dat de BBQ best een constante temperatuur houdt, maar het is wel lastiger om een hogere temperatuur te krijgen. 110 graden is wel makkelijk te stoken.
Het kolen- en gasgedeelte doen het goed, niets op aan te merken. De gietijzeren roosters doen fantastisch hun werk!
De zijbrander is vooral handig om de kolenstarten op te zetten, maar werkt ook prima voor een pannetje groente of aardappeltjes.