Waarom wil je een smarthome?
Waarom wil je nou een smarthome, slim huis of domotica? Krijg je net als ik argumenten te horen zoals “nou ik druk wel gewoon op het knopje” of “ja nou ik ga echt niet tegen zo’n ding praten“? Lees hier waarom het nou zo leuk, handig en slim is!
Hou je smarthome simpel
Maak het jezelf of je gezin niet moeilijk. Moet je ineens je smartphone of tablet gebruiken om een lampje aan te doen? Nee, dat is ècht niet handig. Zorg er liever voor dat je ook gewoon je wandschakelaar kan blijven gebruiken. Zo kan je gewoon je lampen nog bedienen met je wandschakelaar én met je smart device.
Bereid je goed voor
Zorg dat je goed ingelezen bent, door bijvoorbeeld deze of deze blog te lezen. Je wilt niet zomaar geld uitgeven zonder dat weet waarvoor, of hoe je het wilt gebruiken. Bedenk daarom altijd goed waarvoor je iets wilt aanschaffen of wilt gebruiken. Is het gewoon leuk, of daadwerkelijk handig? Voegt het iets toe aan je huis? Wordt het er gemakkelijker van?
Denk goed na over het ‘probleem’ die je probeert op te lossen en doe onderzoek naar het domotica product die je wilt kopen.
Koppel meerdere merken
Je hoeft niet te kiezen voor maar één merk, maar kijk wel goed of die merken met elkaar samenwerken. Kies daarom eerder voor een protocol, bijvoorbeeld Z-wave of Zigbee. Een goed voorbeeld is de slimme verlichting van Phillips of IKEA. Beide werken op het Zigbee protocol en zijn ook ‘aan elkaar te koppelen’. Je kan een Tradfri lamp aan je Hue bridge koppelen en andersom.
Er zijn ook bridges / hub’s te koop die meerder protocollen ondersteunen, zoals de Samsung SmartThings Hub. Op deze manier hou je alle opties open om allerhande merken smarthome producten te ondersteunen. Zo werk ik bijvoorbeeld met producten van Klik-aan-Klik-uit én IKEA.
Onderzoek ook, of je de smarthomeproducten kan bedienen met bijvoorbeeld IFTTT, om zo regels aan te maken. Zo kan je automatisch je verlichting laten uitschakelen als je niet thuis bent, of je buitenlamp aanzetten als je bijna thuis bent.
Een slim huis zonder er tegen te praten kan ook
Je hoeft helemaal geen Google Home of Amazon’s Alexa te gebruiken om je slimme huis te bedienen. Zelf gebruik ik een aantal commando’s tegen mijn Google Home zoals
Hey Google, start einde dag
waarmee ik er voor zorg dat mijn TV, tuner en versterker uitgeschakeld worden, alle lampen uit gaan en mijn bedlampje aan gaat.
Verder gebruik ik regels in mijn ICS-2000 en bij IFTTT of Olisto, om bijvoorbeeld mijn verlichting automatisch aan of uit te zetten als het donker wordt, ik niet thuis ben of anders. Daarvoor hoef ik niet eerst een commando te schreeuwen. Daarnaast kan je ook sensoren gebruiken, zoals ik gebruik in onze walk-in-closet. Zodra ik mijn inloopkast in loop, gaat de lamp aan en automatisch na 2 minuten weer uit.
En als ik in de keuken ben en wil het licht aan doen? Dan druk ik gewoon op het knopje.
Smarthome producten zonder smart
Er kan ook een hele andere reden zijn waarom je smarthome producten wilt gebruiken. Bijvoorbeeld; je wilt in een ruimte een lamp plaatsen, maar er is helemaal geen schakelaar om de lamp te bedienen. Gebruik dan bijvoorbeeld een slimme lamp in samenwerking met een slimme schakelaar op batterijen. De schakelaar plak of schroef je vervolgens op de plek waar jij deze wilt en je bent klaar zonder ook maar een schakeldraad te trekken.