Veilig je kind laten slapen met KaKu

De slaapkamer van onze oudste zoon zit helemaal achter in huis, op het zuiden, waar de temperatuur nogal kan verschillen met de rest van het huis. Het is in de zomer te warm en in de winter te koud. Daarom vandaag de Klik aan Klik uit ZTHS-100 smarthome temperatuursensor gehaald.
Overigens is de Zigbee temperatuursensor ook een een luchtvochtigheidsmeter! Ideaal om bijvoorbeeld de ventilator in je badkamer automatisch te laten draaien!

Kaku installeert weer simpel

Gemakkelijk installeert het Klik aan Klik uit apparaatje via de KaKu app voor de ICS-2000, eigenlijk precies het zelfde als aan het aanmelden van een dimmer of schakelaar. Je opent de app, kiest de ruimte waaraan je het apparaat wilt toevoegen. Hieronder laat ik stap voor stap zien hoe je dit doet. Weet je dit al, dan kan je dit natuurlijk gewoon over slaan.

 

Vanaf dat moment maakt Klik aan Klik uit je het wel heel gemakkelijk; stap voor stap geeft de app je een beschrijving van de te volgen stappen. Eigenlijk had ik de handleiding (lees jij die joh? ja!) wel in de doos kunnen laten zitten.

 

Het had overigens niet veel gescheeld of ik het achterklepje er per ongeluk afgebroken. Zoals op de foto te zien (hier rechts) is het kleine lipje waarmee het (batterij)klepje vastzit wel heel erg mini.

Positieve aspecten:

  • Mooi! Wit met grijs, netjes afgewerkt en niks niet groot.
  • Het achterklepje is voorzien van 3M dubbelzijdig tape om de ZTHS-100 direct waar-dan-ook te kunnen bevestigen
  • Het een groot bereik! Mijn ZTHS-100 ligt helemaal achterin het huis, terwijl de ICS-2000 in de meterkast hangt
  • Super simpel te installeren met de Klik aan Klik uit app

Verdere mogelijke negatieve aspecten:

  • Hij voelt wat fragiel aan, maar dit komt vooral door het bizar lage gewicht.
    In ons brein moet kwaliteit zwaar zijn, maar een stuk onnuttig ijzer inbouwen lijkt me ook, ehm, onnuttig.
  • Dit soort sensoren geven je altijd de actuele temperatuur en luchtvochtigheid door aan de ICS-2000. Hoe lang houdt de (bijgeleverde!) CR2450 dit vol?
  • Het reset-pinnetje steek je in een soort holle ruimte om vervolgens het knopje te zoeken. Voelt niet echt lekker.
  • Duur! Alhoewel ik de kwaliteit niet kan vergelijken met concurrenten, kan ik voor de prijs de Klik aan Klik uit zelf aanbiedt ook een Zigbee rookmelder aanschaffen!

De slimme sensor gebruiken

Ik kan de sensor op meerdere plekken in huis gebruiken. Allereerst dus voor de slaapkamer van onze oudste zoon, om zo op tijd zijn raam dicht te zetten (hé dit moet ook nog automatisch toch!?) of om in de zomer op tijd zijn gordijnen te sluiten.
Maar ik zou de sensor ook in de badkamer willen hangen, om daar de luchtvochtigheid te controleren. Want als je badkamer te vochtig is, krijg je schimmelvorming. Als regel zou ik dan kunnen instellen: Als luchtvochtigheid boven 60%, dan de ventilator aanzetten. Dit scheelt toch al snel weer een HG (doet wat het beloofd) flesje met anti-schimmel!

Een alarm op je smartphone laten afgaan

Ik heb voor deze sensor ingesteld dat ik een melding op mijn smartphone ontvang als de temperatuur boven of onder een bepaald bereik komt. Zo stel je dat in:

Voeg bij ‘regels’ een regel toe door rechts bovenin op het Plusje te tikken. Kies bij ‘trigger’ de juist onder- en boven temperatuur. Kies eventueel enkele ‘voorwaarden’ en daarna de ‘actie’, waarin ik heb ingesteld dat de Kaku app mij op waarschuwt als er wordt voldaan aan de voorwaarden.

Conclusie

Ik gebruik de Klik aan Klik uit ZTHS-100 temperatuur- en luchvochtigheid sensor nog niet zo lang natuurlijk, dus een echte review kan ik nog niet schrijven. Maar ik weet al wel dat het product weer plezierig te installeren was en daarmee direct makkelijk in gebruik.

De ZTHS-100 is op meerdere manieren inzetbaar, ziet er mooi uit en doet precies wat het moet doen. In combinatie met de ICS-2000 een krachtig apparaatje!

 

Reacties