Tesla met caravan naar Frankrijk?

Is het nou echt mogelijk om met je Tesla een caravan te trekken? Hoe werkt het met stops, opladen en laadpassen? Wat is het verbruik per kilometer? Duurt de reis dan niet eeuwig?

Tesla model 3 met caravan naar Frankrijk

Om de eerste vraag maar eens te beantwoorden; JA! Het is zéker mogelijk om met je Tesla mét caravan naar Frankrijk te reizen. En ja dit is soms best een gedoe en ja je doet er lang(er) over.
Omdat iedere vriend of collega mij voor gek verklaarde en ik zelfs op het internet las dat het eigenlijk onmogelijk is, besloot ik de uitdaging aan te gaan en met ‘mijn’ Tesla model 3 Long Range (2019) naar Frankrijk af te dalen. Daaraan gekoppeld een Chateau Chiara van 1.000kg, precies het gewicht wat de auto mag trekken.

De voorbereidingen

Je stapt niet zomaar in je auto, laat dat duidelijk zijn. Je rijdt van laadpaal naar laadpaal en kan niet zomaar eentje overslaan. Ik begon mijn voorbereiding door te onderzoeken hoeveel kilometer ik met een volle acculading zou kunnen halen. Vele verhalen en blogs gelezen van mensen die iets vergelijkbaars hebben gedaan, kwam ik op een gemiddeld van 2km per %. Dit betekent bij een volle accu dus een actieradius van 200km. Dat is overigens met goed weer en zonder extreme hoogteverschillen.
Laat ik bij deze direct de conclusie maar noemen; dat klopt aardig!

Mijn reis zou gaan van mijn woonplaats Hoogezand (nabij Groningen) naar Le Mans, een reis van een kleine 1.000km.
Ik heb daarna de mogelijkheden in een Excel bestand uitgerekend, rekening gehouden dat ik het liefst bij een Tesla Supercharger laad, met als uitkomst 6 stops en 12uur over 942km.
Maarja, dit was alleen maar de theorie.

De Tesla en caravan test

De eerste stop die ik zou moeten maken zou Supercharger Leusden zijn. Vanaf Hoogezand is dit 170km rijden en daarmee perfect om dit eerst te testen!
Twee weken voor mijn grote reis stapte ik dus in de auto, reed nog even langs de Supercharger en koppelde daarna enthousiast…..

En toen was de stekker van de caravan te kort. He-le-maal fantastisch.

Nadat ik mij bedacht dat deze test ook voor dit soort dingen bedoeld is, kon ik rustig naar de lokale caravan-boer rijden en mij voor een astronomisch hoog bedrag een 13-polig verlengstuk kopen.
Het ritje heen-en-weer kostte wellicht wat meer percentage dan nodig, maar met 85% zou Leusden ook moeten lukken. Immers, 85 * 2 = 170km, precies de afstand naar de Supercharger.

Onderweg waarschuwde de auto dat we het niet gingen halen, maar na een tijdje achter een vrachtwagen te hangen kwam ik met 10% aan in Leusden.

Test geslaagd! Na een enkele kampeernacht in de achterhoek, via de Supercharger weer terug naar huis.

De Tesla-Caravan-Reis-Planner

Ik wilde de reis zo plannen, dat ik wist waar ik aan toe was, maar ook mogelijkheden had om tegenslagen te kunnen absorberen. Ik maak het liefst van elk mogelijk negatief aspect iets positiefs. Vaak moeten stoppen is best relaxed, dus ik wil er ook van kunnen genieten.

Mijn Hoogezand-Leusden test had laten zien dat ik 2,27km per procent kon rijden, maar voor de zekerheid heb ik 2km per % aangehouden in de Excel tabel. Verder heb ik gerekend met een gemiddeld snelheid van 80km/u en laadsessies van 45 minuten.
Naar Le Mans kan je via Parijs of Rouen rijden en voor de heenreis heb ik gekozen voor de route via Parijs, omdat de laadpaal-dichtheid (is dat een woord?) daar groter is. Mijn theoretische reis zag er dus als volgt uit:

Plan de campagne
VAN NAAR KM RIJTIJD 80 km/u 2km per % % OVER LAADTIJD
Hoogezand Leusden 170 02:07 85% 15% 00:45
Leusden Antwerpen 138 01:43 69% 31% 00:45
Antwerpen Lille 136 01:42 68% 32% 00:45
Lille TOTAL  Roye-sur-Matz 126 01:34 63% 37% 00:45
TOTAL  Roye-sur-Matz Senlis (Parijs) 65 00:48 33% 68% 00:45
Senlis (Parijs) IONITY Chartres-Gasville 78 00:58 39% 61% 00:45
IONITY Chartres-Gasville Le Mans 112 01:24 56% 44% 00:45
TOTAAL: 825 10,3 5,25

In de praktijk met je Tesla en caravan naar Frankrijk

En toen was het tijd voor de échte reis! Om 05.26u vertrok ik met 98% acculading. Het was overigens behoorlijk koud deze ochtend waardoor ik toch bang was dat dit teveel negatieve invloed had op de accu. Dit klopte ook aardig, want ik gebruikte gemiddeld 331 Wh/km en daarmee 57 kWh om 172km af te leggen, terwijl het gemiddelde van de heenreis op gemiddeld 301 Wh/km zat.

Dit betekende dat ik met 13% aankwam in Leusden en 51 minuten nodig had om tot 98% te komen. Rond 08.30 weer vertrokken richting Antwerpen en van daar naar Lille. Bij de Superchargers moest ik wel steeds afkoppelen, maar dat wist ik van te voren.
Alles ging voorspoedig. Ik luisterde een podcast, genoot van het zonnetje en van alle mensen die onderweg zwaaiden. Blijkbaar was de combinatie Tesla met caravan toch bijzonder.

De echte cijfers
VAN NAAR KM RIJTIJD % VAN % OVER LAADTIJD
Hoogezand Leusden 172 02:08 98% 13% 00:51
Leusden Antwerpen 140 01:45 98% 40% 00:40
Antwerpen Lille 144 01:55 98% 36% 00:47
Lille TOTAL  Roye-sur-Matz 159 02:31 99% 05:00
TOTAL  Roye-sur-Matz Senlis (Parijs) 127 01:15 00:48
Senlis (Parijs) IONITY Chartres-Gasville 135 01:30 95% 33% 00:35
IONITY Chartres-Gasville Le Mans 112 01:30 98% 21%

En toen.. de wet van Murphy.

Ik mistte de afslag, waardoor ik 15km door moest rijden en dezelfde weg terug moest rijden. Wat. Een. Pannenkoek! En doordat ik hier zelf zo van slag van was, reed ik vervolgens de volgende afslag wéér voorbij! Hoppa, weer 20km de zelfde weg heen en terug rijden.

Er zijn niet veel momenten geweest dat ik zo niet blij was met mijn eigen handelen. Twee keer verkeerd rijden, dat is een speciaal soort dom. Maar na heel veel km-ers omrijden en daarmee heel veel tijd te hebben verloren, bleek dit nog maar het begin van de problemen.
Allereerst kon ik moeilijk aan de andere kant van de snelweg komen, dit leek namelijk een eenrichtingsweg. Ik negeerde navigatie, verkeersborden en boze toeterende Fransozen en ben naar de andere kant gereden.

Natuurlijk ben je gewend om met auto+caravan aan de vrachtwagenzijde te parkeren. De navigatie gaf aan dat het laadstation áchter deze parkeerplaatsen zou liggen, maar nóg een fout kon ik mij niet permitteren. Ik ben dus eerst uitgestapt en rond gaan lopen om te kijken wáár de laadstations waren geplaatst. Dit bleek op een heel andere plek (direct achter het benzine-tank-station), waar ik vanaf daar helemaal niet kon komen. Paniek!

Het was bijna 36℃, ik stond totaal verkeerd, had bijzonder weinig accu over en had mijzelf door de stress teveel energie laten verbruiken.
Toen ik bij het laadstation kwam, bleek er een laad-file te zijn. Een vriendelijke Franse meneer stond de elektriciteit-behoeftigen te managen door ze een parkeerplek aan het wijzen. Deze meneer heb ik vriendelijk doch streng in mijn auto gezet en mij de juiste weg laten rijden, tot ik ein-de-lijk bij het laadstation aankwam.

Attendez deux heures monsieur.
Ah. Qui. Parfait.

Omdat ik dus verkeerd ben gereden (ja ja, meerdere keren) moet ik nu 2 uur wachten. Na wat te hebben gegeten en gedronken en het andere uur met andere laad-paal-wachters heb gepraat, was ik ein-de-lijk aan de beurt.
Vol enthousiasme begint de lader met de volle…. 20 Kw/u te laden.

Laadpaal file

Het verhaal ging zó goed. Het was goed voorbereid en tóch ging het mis. Flink ook, want dit geintje heeft zéker 4 uur kost. Erger was natuurlijk om midden op de snelweg stil te komen staan, maar die optie wilde ik al helemaal niet aan denken.
Ik weet het niet meer precies, maar volgens mij heb ik een klein uurtje aan de lader gehangen en toen ben ik naar Senlis gereden. Daar aangekomen heb ik eerst geslapen en ben ik daarna door Parijs richting Chartres (Via A10-A11) gereden om daar te laden bij een Ionity laadstation. Ik had dus nu een bijzonder slechte ervaring bij Total en had daardoor niet veel vertrouwen.

Daar aangekomen werkte één laadpaal niet, maar gelukkig kon ik aan de andere paal wel laden. En snel (65% in 35 minuten) ook!
Door het steeds af- en aankoppelen heb ik denk ik een pinnetje verbogen, die ik nog moest repareren. Daarna kwam ik na 1,5 uur, om 00:30 aan op plaats van bestemming.

 

 

Na 19uur onderweg te zijn geweest.

 

En toen vakantie

Om bovenstaande verhaal maar even samen te vatten: plan goed, rijd niet verkeerd en wat er ook gebeurd; blijf rustig!
De meeste stops zijn bij hotels waar je prima tot rust kan komen en even wat kan eten en drinken. Verder heb ik een heerlijke vakantie gehad en daarna, met mijn twee kinderen (van 5 en 7) een heel relaxte terugweg gereden, die ik wel in twee dagen heb geknipt.

Verdere ervaringen/adviezen/opmerkingen

  • Als je tot 80% laad (voor kleine stukken) kan je sneller, maar wordt het risico ook groter
  • Je hebt vakantie, de reis hoort daar ook bij.
  • Ik ben met twee laadpassen onderweg gegaan; EVbox en de ChargeMap pas (die laatste niet gebruikt)
  • Een elektrische auto is een fan-tas-tische trekauto en rijdt super stabiel
  • Wind kost veel procenten (lees; achter een vrachtwagen hangen is zuinig)
  • Knip je reis in twee dagen; bijvoorbeeld maximaal 3 stops per dag (= 600+km)

Ik hoop met deze blog mijn ervaring te delen en daarmee anderen op weg te helpen elektrisch te gaan kamperen. Dat kan prima, maar benodigd wel wat aanpassingsvermogen en positieve energie.

Reacties