Low-budget toch een smart home

Kortom, niet teveel geld uitgeven en tóch je huis slim maken! Want ach, wat is nou de sport van een slim huis als je niet op de centjes hoeft te kijken? Een zogeheten smart home met een laag budget dus. Tot nu toe lukt het aardig!

Disclaimer: bij te veel enthousiasme kan het tóch in de papieren lopen!

Is Phillips Hue nou de beste keuze?

Wellicht het meest bekend onder de smart-home lampen, zijn -naar mijn idee- de lampen van Phillips Hue. Daar start mijn onderzoek dan ook. Ja.. onderzoek. Want onderzoek lijkt niet alleen nodig als je niet teveel geld wilt uitgeven, maar om veel meer redenen!

Websites, YouTube filmpjes, forums en winkels, ik heb er úren aan besteed. Eigenlijk altijd met de zelfde vragen vooraf:

  1. Waarom wil ik dit en is het daadwerkelijk ook handig (en dus niet alleen leuk)
  2. Gaat mijn vrouw dit accepteren
  3. Werkt dit ook samen met andere systemen (en hoe)

Eigenlijk klopt de volgorde van bovenstaande punten niet meer helemaal. Deze is namelijk tijdens de zoektocht gewijzigd naar volgorde 3, 1, 2. Waarin 2 natuurlijk soms nog steeds doorslaggevend is.

De vraag of een systeem zoals Phillips Hue bij ons thuis gebruikt gaat worden, kan ik dus negatief beantwoorden. Waarom? Omdat mijn vrouw zich straks gaat afvragen waarom het lichtknopje niet meer werkt. En aangezien mijn twee kinderen nog (lang) geen smartphone bezitten, blijft een analoog lichtknopje nog steeds nodig.
Immers, als je gebruikt maakt van een Hue lamp, kan je beter je schakelaar met rust laten. Je lamp moet altijd ‘stroom krijgen’, anders staat deze ‘offline’ en is deze dus niet meer ‘smart’ te bedienen.

Een goedkoper alternatief

Veel goedkoper zijn bijvoorbeeld de slimme Tradfri (TRÅDFRI officieel) lampen van onze Zweedse vrienden van IKEA. De prijzen zijn nogal interessant als je dit vergelijkt met Phillips Hue. Echter, als ik alle ervaringen mag geloven installeert/configureert Hue toch een stukje makkelijker dan de IKEA versie.
Daarover later meer..

Uiteraard zijn er nog een aantal alternatieven. Echter, niet voor mij in dit stadium.

Dus geen Zigbee lamp in dit huis?

Op dit moment van schrijven heb ik welgeteld twee Zigbee lampen in huis. Als ik, bijvoorbeeld in mijn woonkamer, alle reguliere lampen in huis zou moeten vervangen, kan ik geen enkele lichtschakelaar in huis meer gebruiken. Onhandig, dus door..

Inbouwschakelaars

Uiteindelijk vond ik de oplossing in een wel heel bekend merk: KaKu, de afkorting voor Klik-aan-Klik-uit.  Natuurlijk bekend van de grote witte opbouw bakken die je ook van goedkopere B- en C-merken kan kopen. Maar, het blijkt dat KaKu ook inbouwproducten heeft, die je àchter je bestaande schakelaar in de wand plaatst. Nieuw voor mij!

Het nadeel van inbouwzenders

Want ‘elk nadeel heb se voordeel’, ook bij deze inbouwzenders. Het welbekende systeem van Klik aan Klik uit werkt namelijk op 433,92 Mhz, niet op het Zigbee protocol. Daarvan is het nadeel dan het een één-weg-systeem is, wat kortom inhoudt dat het apparaat dat je kan schakelen, daar geen informatie over terug geeft.
Een Zigbee lamp (Hue of Tradfri bijvoorbeeld) kan, in de app op je smartphone of tablet, laten zien of die aan of uitgeschakeld staat.

Waarom moet ik kunnen zien of mijn lamp aan of uit staat?

Jij wellicht niet, maar het systeem dat je wilt gebruik wel. Want wat als je wilt instellen dat een bepaalde lamp automatisch uitschakelt als deze langer dan 10 minuten aan staat zonder dat de GPS op je smartphone aangeeft dat je thuis bent? Of ga ik nu al te ver?

Het voordeel van inbouwzenders

Makkelijk; ik kan nu digitaal én analoog mijn lampen bedienen. De ouderwetsche schakelaar werkt dus gewoon én ik kan met mijn smartphone de lampen schakelen. Dit betekent dus ook dat mijn jonge huisgenoten gewoon met een knop het licht aan kunnen doen.

Overigens had ik het hiervoor over die welbekende opbouwdozen. Die werken óók met dezelfde frequentie als de inbouwvariant. En zo’n witte afstandsbediening? Ja die werkt weer op in- en opbouwvariant.

Zigbee, Z-wave of 433Mhz?

Keuzes, keuzes. Maar eerlijk gezegd wil ik deze keuze nog niet maken.

Gelukkig hoeft dit ook niet. Ook hier biedt Klik aan Klik uit een oplossing. Met de ICS-2000 bieden ze namelijk een Hub (de slimme centrale) die zowel Zigbee als 433Mhz ondersteunt. Dit betekent dat ik zowel de inbouwzenders als de Hue, Tradfri of andere Zigbee lampen kan aansturen.

Over Z-wave hebben we het nog niet gehad. Daarover later meer in een ander artikel.

Conclusie en aankoop

De vraag over wat allemaal ondersteunt moest kunnen worden werd steeds belangrijker. Met het antwoord werden de mogelijkheden ook groter. Het budget hopelijk ook, maar dat is voor later.
Ik kan dus nu elk product, met bovenstaande protocollen, ondersteunen en aansturen. Win!

Mijn eerste koop was dan ook een Kaku ICS-2000.

Post Scriptum

Natuurlijk zijn er genoeg andere mogelijkheden om allerhande protocollen te ondersteunen. Buiten de ICS-2000 zijn er meer Hub’s/Bridges die ook meerdere protocollen ondersteunen. Daarnaast kan je nog aan de slag met zelfbouwapparaten, een Raspberry, een Nodo, Homey, enz enz enz.

Reacties