Klik aan klik uit met IFTTT besturen

Waar je waarschijnlijk al achter bent gekomen, is dat IFTTT niet direct samenwerkt met Klik-aan-Klik-uit (of Trust). Dit betekent dat je dus geen IFTTT applets kan maken om je slimme apparaten van KaKu te besturen. Of toch wel?

Olisto in plaats van IFTTT

Het alternatief (lees; extra tool) om je ICS-2000 te koppelen, is met Olisto (eerder bekend als Triggi). Olisto is een Nederlands bedrijf (jeej!) en dat is al te merken aan de koppelingen, zoals met Klik aan Klik uit, maar bijvoorbeeld ook met de gemeente Amsterdam en met je Toon thermostaat. Olisto is nog lang niet zo ver als IFTTT, maar timmeren goed aan de weg.

Olisto Connect

Olisto heeft de mogelijkheid om via een URL een trigger in te stellen. Dit doe je door naar olisto.com/connect/ te gaan (eerst ook even aanmelden natuurlijk) en daar een een naam te verzinnen en op ‘build-it’ te klikken. That simple!

Vanuit daar kan je deze URL (webhook) in de Olisto app op je smartphone of tablet, gebruiken als trigger.

Olisto app

Om je nieuwe webhook te gebruiken, open je de Olisto app op je smartphone of tablet en gaat vervolgens onderin het scherm naar ‘Triggs’. Klik dan bovenin op de groene knop ‘Creëer een nieuwe trigg’ en kies voor ‘Voeg toe’ onder het ‘Als’ gedeelte.

Om je webhook te kunnen gebruiken als trigger, kies je voor ‘Olisto Connect’. In het volgende scherm kiezen we in dit voorbeeld voor ‘Connector wordt geactiveerd’ en daarna voor de connector die je zojuist hebt aangemaakt.

Kiezen wat voor soort connector je wilt instellen
In dit voorbeeld kies ik voor GA-Netflix

 

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens stellen we de ‘dan’ in, oftewel; wat moet er gebeuren als deze webhook wordt geactiveerd?
In dit voorbeeld gebruik ik een scene, welke ik het ingesteld in de app van Kaku. Hoe je een scene instelt in de Klik aan Klik uit app, lees je hier.

Als ik dus nu de URL van de ingesteld webhook zou ‘bezoeken’ in een internet browser, wordt gelijk scene ‘Netflix’ van Kaku geactiveerd.

Nu de koppeling met IFTTT nog!

 

IFTTT koppelen aan Olisto Connect

Hoe IFTTT helemaal werkt, vertel ik in een andere blog. Vanaf nu neem ik je mee vanaf stap 3; het selecteren van de ‘that’.

Voor ‘this’ heb ik ingesteld dat Google Assistent een bepaald commando moet krijgen, bijvoorbeeld “Start Netflix“.
We gaan dus door naar stap 3, het selecteren van onze vers gebakken webhook.

Zoek de webhook service
Kies voor de web request tegel

 

 

 

 

 

 

Vervolgens vul je de juiste waarden in:

De URL van je webhook

Method: POST

Content Type: application/json

Body: leeg

Kies voor ‘create’

Samenvatting

De koppeling met een IFTTT service naar je ICS-2000 gaat dus via een webhook, een URL die IFTTT kan aanroepen om iets in Olisto te activeren. In dit voorbeeld gaat het dus als volgt;

Google Assistent –> IFTTT –> Olisto –> Klik aan Klik uit

Dit lijkt overigens omslachtig, maar met meer slimme apparaten in huis, ontkom je er niet aan meerdere systemen op een soms wat omslachtige manier met elkaar te koppelen.

 

Wil je me laten weten of het is gelukt in een reactie hieronder of via het contactformulier?

 

Reacties