Google home gebruiken met ICS-2000

Black friday deal

Black friday was natuurlijk dé uitgelezen kans om goedkoop aan nieuwe nerd-dingetjes te komen. Ik kocht dan ook een Google home mini voor slechts € 30,- bij onze bolle vrinden. Zelfs redelijk op tijd geleverd in een bizar drukke pakketbezorgperiode.

Natuurlijk direct het weekend gebruikt om te installeren, alhoewel je daar natuurlijk helemaal niet een heel weekend voor nodig bent. In een half uurtje ben je namelijk al erg ver! Het was vooral het uitzoeken wat de Nederlandse Google Home (mini) nu wel en niet kan, op welke manier, met welk commando etc.

Gebruik makkelijke namen

Ik heb de lampen in mijn Klik-Aan-Klik-Uit app allemaal een naam gegeven, waarvan ik dacht dat dit voor mij goed zou werken. Echter, Google assistent kan niet zo goed om gaan met het commando; “Hey Google, zet lamp keuken-spots-1 op 50%” of “Hey Google, zet woonkamer-sfeerverlichting-2 uit”.  Alle lampen hebben dus nu simpele namen, als:

 • Sfeerverlichting
 • Spots
 • Keuken
 • Hal
 • Eetkamer

Het gebruik van Scenes

Ook in de KaKu ICS-2000 is het mogelijk om ‘scenes’ aan te maken. Hiermee stel je een aantal acties na elkaar in, met één druk op de knop of nog beter; één commando naar Google Assistent.

Een voorbeeld is zoals hier rechts in de afbeelding staat. Zodra ik roep

Hey Google, start eten

doen drie lampen een bepaalde actie.

Een ander voorbeeld is als ik ga slapen. Ik zeg dan “Hey Google, start slapen” waarna het volgende gebeurd:

 • Alle lampen gaan uit
 • Mijn bedlampje gaat aan op 10% dimmen
 • Timer wordt gestart van 5 minuten
 • Bedlampje gaat weer uit

Op deze manier hebben wij hier in huis een aantal scenes, welke vast en zeker nog worden uitgebreid:

 • Eten
 • Gezellig
 • Koken
 • Netflix
 • Slapen

Klik aan klik uit koppelen aan Google

Om je ICS-2000 te koppelen aan de Google home (mini), volg je de volgende stappen:

 1. Open de Home app van Google 
 2. Kies linksonderin voor ‘account’ 
 3. Kies voor ‘instellen of toevoegen’ 
 4. Omdat ik de instellingen al hebt gedaan in de ICS-2000, kies ik dus voor:
 5. Je krijgt een hele lijst te zien met mogelijke koppelingen.

  Op deze afbeelding zie je dat ik al ben gekoppeld met Klik aan Klik uit en met de Nest (thermostaat)
 6. Zodra je bent gekoppeld met de door jou gekozen service, kan je ook vanuit je Google Home app deze apparaten besturen. Dat ziet er bij mij bijvoorbeeld zo uit;

Ook scenes gaan over naar de Google Home app

Niet alleen je apparaten, maar ook je scenes neemt de home app over van je klik-aan-klik-uit app. Het was alleen even uitzoeken hoe ik deze scene(s) kon activeren.

Na vele manieren van proberen en zoeken, kwam ik er per ongeluk achter omdat ‘assistent’ bij een verkeerd commando een keertje zei “Ok, scene eten activeren”. Hoe activeer je iets? Door start te roepen? En ja hoor:

Hey Google, start scene Netflix

werkte om de betreffende scene te starten!

In deze afbeelding zie je trouwens hoe Google alle apparaten herkent. Woonkamer is een speaker, Eten is een scene, Keuken is een inbouw stopcontact (schakelaar) en ‘Family Room’ is de thermostaat. De andere apparaten ziet Google als lampen, terwijl dit kaku inbouw dimmers zijn.

Je Google home bij de tv

Zet de Google home (mini) niet vlakbij je televisie.
Nu gebruik ik een surround-systeem, maar de tv misbruik ik een beetje als center-speaker (hoge tonen). Dit betekent dat er dus ook herrie uit de televisie komt. Als dit een beetje hard staat, reageert ze erg slecht.

Dat vind ik overigens niet raar, maar wel belangrijk om te noemen!

Reacties