Gepekelde kip

Vlees pekelen, ofwel je vlees heerlijk laten genieten van een zout bad. Wat-een-aanrader! Mijn gepekelde kip was een absoluut succes en daarom hier de bereiding.

Kippenpoten pekelen

Je kent het wel, je moet na je werk ‘nog even langs de supermarkt’ en door de winkel loop je ‘toevallig’ langs het vlees schap. Overigens haal ik het meeste vlees van de slager, maar deze vier kippenpoten kon ik niet laten liggen. Ik had namelijk iets gelezen over pekelen. Dat gaan we dus maar eens proberen!

Voor de pekel gebruik ik het volgende recept voor 1 liter water:

  • 50 gram zout
  • 25 gram suiker
  • andere kruiden (lekker zelf experimenteren)

Voor de andere kruiden heb ik gekozen voor o.a. tijm en paprikapoeder, maar daar ben ik de volgende keer wat minder voorzichtig mee. De kip heeft afgedekt een nacht in de koelkast gebadderd en zo alle tijd kunnen nemen om alle kruiden op te nemen.

Gepekelde kip roken

Met een temperatuur tussen de 130℃ en 150℃ heb ik de kippetje eerst een paar uur laten garen tot ongeveer 74℃. Overigs heb ik perenboom hout gebruikt, om de rooksmaak te te heftig te maken.

Kip Afbakken

Nadat mijn temperatuurmeter een keurige 74℃ aangaf, heb de roosters boven de pit gelegd en de kippenpoten nog even afgebakken. Goed voor de smaak en het oog!

Is gepekelde kip dan echt zoveel lekkerder?

Ja! Maar, het viel mij tegen wat er gebeurd met het velletje van de kip. Of het was de kwaliteit van het vlees, maar ondanks het afbakken kreeg ik het velletje niet krokant. En tja, een krokant velletje van de kip is toch wel echt lekker..
Maar het vlees zelf, tjonge jonge wat was dat lekker zeg! Erg sappig, heel smaakvol!

Ik blijf oefenen, maar dit was al erg smaakvol!

 

Reacties